Et innsiktssarbeid for å kartlegge brukeropplevelsen med IT-hjelp som tjeneste for teknisk support på Universitet i Oslo. Vi brukte tjenestedesign som tilnærming for å utforske spørsmålene våre, og ved hjelp av spørreundersøkelse, geriljaintervjuer og workshops kartla vi tre brukerreiser og viktige funn for hvem brukerne er, hvordan de bruker IT-avdelingen, og hvilke utfordringer og forventninger de har til avdelingen.
Oppdragsgiver
IT-hjelp på UiO
Team
Fire designere
Tilnærming
UX- og tjenestedesign
Periode
Høst 2023
Som et team på fire ansatte i IT-avdelingen fikk vi i oppgave å undersøke hvordan ansatte og studenter på universitet opplever IT-hjelp i ettertid av en omfattende omorganisering av IT-avdelingen til UiO. Etter et innledende møte for å sette mål og begrense skopet for kartleggingen, startet vi prosess for både kvalitativ og kvantitativ metode for innsamling av data. Vi laget en spørreundersøkelse for å samle grunnleggende demografidata om hvem som kontakter IT-hjelp, hvilke kontaktmetoder de bruker og hvordan de opplever hjelpen de får i dag. Vi brukte også denne til å rekruttere deltakere til fremtidig workshop for arbeidet videre. Undersøkelsen ble sendt ut til de som kontaktet IT-hjelp, og sammen med eksisterende statistikk og dokumentasjon fra IT-hjelp, hadde vi et skikkelig datagrunnlag for å finne ut hva vi skulle undersøke videre.
For videre kvalitativ innsiktsarbeid gjorde vi geriljaintervjuer ved fakultetene som viste hyppigst kontakt med IT-hjelp i resultatene fra spørreundersøkelsen. Vi valgte geriljaintervju som innledende metode for å effektivt møte og samle innsikt fra folk, og vi valgte å bruke fakultetene med hyppigst kontakt siden det vekket nysgjerrighet å finne ut nettopp hvorfor folk derfra kontakter IT-hjelp så ofte. Vi benyttet også sjansen til å rekruttere deltakere til videre workshops gjennom disse intervjuene. Vi tok med oss innsikten fra geriljaintervjuene inn i planlegging av workshops, som hadde som formål å kunne kartlegge deltakernes brukerreise for å få et ordentlig bilde av hvordan IT-hjelp fungerer som supporttjeneste på universitet. Vi fikk gjennomført tre workshops, og i hver av disse jobbet deltakerne med veiledende spørsmål vi hadde forberedt, og en haug post-it-lapper og tusjer, for å til slutt vise og fortelle om sine kontaktpunkter med IT-hjelp.
Etter workshopene satte vi gang med analyse. Vi startet med induktiv tematisk analyse av skriftlige notater og observasjoner fra workshopene, og bearbeidet temaene videre ved å lage affinity-diagram. Dette lot oss se hvilke store temaer som er relevant for brukerne i møte med IT-hjelp og tilhørende tilbakemeldinger om disse temaene, og til slutt hvordan temaene henger sammen ved å lage et affinity-diagram. Videre ble dataen fra spørreundersøkelsen deduktivt analysert basert på kategoriene fra analyseprosessen for workshopene. Funnene fra workshopene og spørreundersøkelsen ble diskutert opp mot innsikt vi ellers hadde fått gjennom geriljaintervjuer og statistikk levert fra IT-hjelp. Funnene i sum ble representert i tre ulike brukerreiser og temabaserte oppsummeringskort.
andreabjolverud@gmail.com
+47 482 48 280
Porteføljen er laget med React for å lære mer om HTML, CSS og skalering av nettsider.